CAD, GIS, utawa loro-lorone?

... ngedol kapasitas saka apa ora piranti lunak gratis luwih angel tinimbang meyakinake pejabat supaya nindakake pelanggaran pidana (perompakan) kanggo apa ora piranti lunak larang.

ora ana Bubar Bentley wis ngluncurake kampanye kanggo ningkataké Bentley Map, nggunakake minangka argumen, yen ora perlu mikir kanthi kapisah yen loro bisa ditangani kanthi alat tunggal. Iki, sawetara komentar sing kita banget cedhak kanggo ngurangi celah lan mungkasi nggunakake tembung CAD / GIS kanthi kapisah.

Ana macem-macem pandang, sawetara dening aspek ekonomi, liyane kanthi khusus, liyane kanthi kekuwatan, nanging ing laku karo akeh panrima teknologi, kita terus berjuang karo masalah sing padha.

1 Kasus praktis Iku mengkono sing kanggo ngleksanakake cadastre a (kanggo nggunakake conto), konstruksi vektor, garis sing mbentuk, motong, muter, seret, gambar sing dimuat, lan liya-liyane. terus rampung ing AutoCAD utawa Microstation. Yen kita nyuwun teknisi apa sebabe seneng, bakal ngomong:

ArcGIS ora praktis kanggo kuwi

gvSIG nduweni alat nanging nganggo banget alon (ing Windows)

Manifold ora dingerteni lan ora duwe alat sing cukup

Editing baris luwih gampang tinimbang editing poligon

Dhukungan kanggo IntelliCAD ora padha

Banjur kita kudu nglakoni kabeh konstruksi spageti, ing tingkat, werna, ketebalan sing ana, banjur dikirim menyang ArcGIS lan ana mbangun polygons. Nalika kita nindakake iki kita nemokake kasalahan topologi (sing ora kenal CAD), kita nggawe modifikasi lan kita bali supaya owah-owahan ing vektor, kanthi siklus sing ing proses gedhe rampung ing wayah wengi. Nanging ing rutinitas saben dina tetep nganyari, kanggo ngganti CAD lan GIS minangka alat sing bisa dadi data ora konsisten.

gvsigguatemala1

Banjur, yen kita pengin nggawe luwih, kita sijine menyang basis data spasial (Aku nyuwun, lumayan conto), koordinat CAD, sing kita tingali ing telung desimal nanging duwe akurasi luwih saka 10 decimals, mung duwe telung, sing tegese vektor ora ana maneh persis, ora ngakibatake kacepetan proses ing database. Ing kene, nganyari tanpa kriteria topologi luwih kompleks.

Lan kanggo ekonomi, kotamadya cilik kudu nandur modal ing piranti lunak kanggo mbangun vektor sing tepat lan liyane kanggo nggawe peta sing ayu. Yen kotamadya kecurangan utawa (pracaya) ora mbutuhake program teknik kanggo nggunakake paling ora siji AutoCAD Lite lan siji ArcGIS ditambah loro ekstensi; Nanging murah, padha luwih saka $ 4,000 (tanpa latihan). Wong-wong sing wis kerja ing kotamadya bakal ngerti jumlah biaya kanggo ngedol jumlah kasebut marang bendahara sing mrentah luwih saka walikota.

Aku ngerti, ana kotamadya sing ora duwe hambatan iki, nanging umum saka konteks Hispanik ... urip sing kasunyatan kanggo alasan kepengin kanggo nindakake GIS lan CAD tanpa udud astral.

2 GIS kudu duwe kapabilitas CAD

Aku ngerti yen nalika ana ArcView 3x, ora bisa ngleksanakake piranti bangunan vektor kanthi manajemen topologi, nanging ing wektu iki, aku ora ngerti yen aku ora duwe alat ing GIS sing mung nglakoni apa CAD ora (barang 30)

  • Tombol 12 kanggo nggawe (garis, busur, bunderan, polylines, poin ...)
  • Tombol 12 kanggo ngowahi (paralel, nyalin, mindhah, puter, ngluwihi ...)
  • A kontrol swap praktis (nuwun kanggo desakan saya uga ing CAD)

Mesthi wae barang-barang mau wis ana, nanging aku nggresah babagan prosedur. Padha kudu padha karo carane program popularized digawe, kanthi gampang nangani pituduh, jarak, koordinat, extension, seret, clipping ... apa-apa astral, kaya AutoCAD utawa Microstation apa. Ing bab iki, sing paling apik sing wis katon yaiku upaya gvSIG, sing tinimbang nggawé cara nggawe vektor, diadaptasi menyang wangun apa karo AutoCAD, kanthi jutaan pangguna ing donya mengkono (weruh yen AutoCAD nduweni prosedur kuna). Karya tetep diwasa ing kacepetan karya nalika gambar abot utawa file gedhe diiseni; manawa ing Linux luwih apik, nanging ora ing Windows, lan, a tantangan sing kuat kanggo ngakoni donya sing mbukak ora kanggo ngetung.

3 Ana CAD sing wis ora GIS

Ing kasus Bentley Map lan Map AutoCAD, posisi iki wis kanggo nggawe kemampuan GIS kanggo piranti sing digunakake kanggo engineering. Pangembangan wis pinunjul, ora ana ragu babagan, nanging nganti saiki akeh fungsi visualisasi lan publikasi (peta dicithak) sing lemah ing apa GIS ora (utawa luwih becik). Aku uga pracaya praktis implementasine kanggo proyek-proyek prasaja isih ... rambut narik; yen ora, ayo ndeleng pirang-pirang kedhaftar sing ana ing AutoCAD (mayuta-yuta) lan pirang-pirang (sing padha seneng) saka AutoCAD Map (utawa Civil 3D); ora amarga masalah rega, amarga comparison bisa uga padha yen kita nindakake karo pengguna sing nggunakake lisensi ing cara bajakan. Meh padha karo Microstation lan Bentley Map, tanpa dadi aspek publikasi lan interoperabilitas (monggo).

4 CAD lan GIS ana rong topik sing beda.

Ana posisi (didegake) sing ngomong yen loro topik iku rong wilayah khusus lan ora ana kapasitas kanggo nindakake loro karo alat sing padha; bagéan saka sikap sing nggambarake pemahaman kita sawetara taun kepungkur:

... CAD kanggo nggawe vektor sing akurat lan GIS kanggo peta sing apik.

Nanging sikap khusus iki, minangka standar wis diwenehake lan diadopsi dening piranti lunak bebas, wis ilang kekirangan, inisiatif kayata OGC ing sisi GIS, implementasine konsep topologi, migunakaké xml sing maju kanggo konsep BIM ing sisih CAD, ing antarané, sing nggawe CAD ora katon minangka papan gambar nanging bagéan saka karya spesialisasi sing nyata (Arsitektur, Teknik Sipil, Topografi, lan liya-liyane).

Trend kasebut ngandarake menawa spesialisasi kasebut ora ana ing piranti lunak (CAD / GIS) nanging ing area aplikasi. Kanggo menehi conto, ngrancang dalan kudu dadi piranti lunak sing nggawe piranti, kanthi akurasi CAD lan kabisa kanggo ngladeni program-program sing bakal nggunakake sumbu kanggo nindakake kartografi miturut konteks GIS. Mangkono, shapefile kudu mudhun ing sajarah lan data GIS dadi perwakilan grafis utawa tabular saka kasunyatan kang géomètri bisa diowahi saka sisi GIS, takon atributé, ngerti sambungané menyang data liya; nalika saka sisi GIS sawijining perwakilan apik, ngubungaké data lan bisa diowahi kanthi presisi sing CAD bakal.

Nanging kanggo sing ... kita sejatine adoh, ora amarga durung ana wis kawangun, piranti cilik wis nindakake akèh, nanging sampeyan kudu mindhah piranti lunak piranti lunak kanggo ngleksanakake kanthi praktis.

4 Nalika aku ndeleng

Nganti sedina, kita bakal terus nggunakake rong program kanggo makili sifat sing padha: nyunting vektor ing CAD, nganalisa ing GIS lan ngowahi ing loro kasebut. Ing pendapat kula, akeh perkara sing kita kerep dicekak kaya sing asale saka kesederhanaan panggunaan kasebut kanggo tujuan praktis lan marketing teknologi (masalah) sing wis ngelokke alesan kanggo kepintaran manungsa (masalah pemecahan).

image42 Papan gambar kagambar, amarga ora ana sing nemokke cara liyane kanggo nggawe gambar kanthi tangan, ditambah rancangan listrik ditambah nanging sistematisasi praktik sing ora ana ing materi meja nanging ing apa sing kita tindakake ing kana. Kartografi iki kanggo nggawe peta ing ukuran sistematis lan relevansi, kita mikir babagan nyetak nanging ora tau diragukan kanggo tujuan manungsa.

Kita kudu ora kelangan eling, amarga saiki teknologi kudu nggawe luwih gampang kanggo kita lan ningkatake USE padha. Dadi, kudu teka nalika investasi mandheg babagan format, prosesor, piksel, label lan merek, kanggo ngetrapake wektu kanggo alasan sing digawe: GAMBARAN KANG. Produk kasebut, kaya sadurunge, kanggo ngaturake dhéwé kanggo ngasilake bisnis, kasugihan lan entuk manfaat kanggo wong.

Nanging gagasan iku ora nyata lan mratelakake panemume, taun-taun 5 sabanjuré, kanggo mayoritas proyek tingkat tingkat sing diwiwiti ing wiwitan, kita bakal nerusake nglakoni bab sing padha (ndeleng kita ora bakal rampung ing Google Earth). Prodhusèn piranti lunak CAD / GIS:

  • Ing sisih ESRI, mungkin ayo deleng dandan ing kemampuan pembangunan CAD, mugia ora perlu sinau maneh nggunakake meja gambar maneh.
  • Ing sisih AutoDesk, dipopulerkan 3D Sipil kanggo nggawe tampilan Pemetaan kaya bagean teknik. Ide sing katon bener kanggo aku.
  • Ing sisih Bentley, ningkatake PowerMap kanggo CAD murah kanggo duwe kemampuan GIS, lan mbok menawa kanggo nggampangake implementasi smoothing.
  • Ing sisih piranti lunak murah: Manifold, Tatuk GIS, Global Mapper, IntelliCAD, entuk dhasar kanthi nindakake apa piranti lunak jeneng merek ora.

Yen piranti lunak Open Source (sustainable) ngliwati wates iki, mesthine kita kabeh bakal katon maneh, ora mung dening aspek ekonomi (sing wis kita tingali), nanging kanthi ngrampungake masalah umum (sing wis ana) lan pamasaran global luwih agresif tinimbang perompakan.

Pesimis, mungkin; deluded, sure. Lan sampeyan: Carane sampeyan ndeleng?

6 Balesan kanggo "CAD, GIS, utawa loro?"

  1. Hi Cesar

    Apa sing kedadeyan yaiku koordinat panliten sampeyan dadi UTM padha karo sing bisa dienggo ing wilayah UTM 60, saengga sampeyan bisa nemtokake manawa sampeyan lagi ing ngendi. Kajaba iku, Datum minangka referensi ellipsoid, kanggo menehi sampeyan ide, yen WGS84 ana ing level segara lan Datum liyane kaya NAD 24 sing diliwati menyang 3,000 meter ing ndhuwur, situs kasebut bisa padha lan ing sawijining wektu, deg-degan lan Dawane padha, nanging jarak sing digambarake ing rong jinis beda iki, ora padha. Mula, sistem UTM asring diarani "digambarake."

    Kanggo nindakake ing ArcGIS, klik-tengen ing lapisan sing kasengsem ing georeferencing lan pilih pilihan "properti", banjur ing panel sing katon sampeyan milih tab "sumber".
    Ing kana, ana tombol kanggo milih "sumber", banjur sampeyan mlebu lan ing kana sampeyan bakal nemokake sistem sing digambarake (UTM), banjur sampeyan milih wilayah sing cocog lan yen sampeyan ana ing wilahan lor utawa kidul.

    Kanthi berkas iki wis diwiwiti karo datum lan zona sing gegandhengan.

    A Salam.

  2. sugeng enjang, aku congratulate l blog banget sing Ngalahake aku Tego mangu aku wis dadi file DXF dk file CAD iku georeferenced lan memang ing GIS, kang satleraman nggunakake arcgis 9.3 kula koordinat katon nanging minangka rakenal Aku ngerti aku sijine datum informasi lan iku, nanging ora carane aku gustari ngerti yaque've iki nggoleki neng ing web nanging ora bisa nemokake jawaban nyata bakal appreciate nemen sampeyan bisa njawab pitakonan sandi please sing utm cordenadas karo gsw84

  3. «» »Jose maria ujar: 16 Maret, 2010 - 8: 36 pm
    cara kanggo nggawe gambar ing cadar kanggo busur gis utawa tampilan busur »» »

    resp: saka peta autocad sampeyan ngekspor baris, poligon (nggawe topologi) lan poin.

    kanggo ngatasi masalah kasalahan topologi ing CAD ana akeh erramients kayata Autocad teken map clenup bantuan debug file CAD sadurunge kaca utawa nggunakake, minangka related kanggo manéka objectsdata utawa lapisan. uga ing ArcGIS lan GIS lunak liyane minangka OpenJUMP ana validators topologi ing cilik nganggo kakalihipun encuenta ing arcgis punika xy penting résolusi (toleransi) lan q sing gumantung ing kualitas lapisan, karo OpenJUMP bisa katon poligon kanthi bolongan utawa titik ing jarak minimal kudu luwih cilik.
    Salam

  4. Saka ArcGIS sampeyan mbukak minangka lapisan, sampeyan wis nggawe menyang Featureclass

  5. carane ngliwati gambar ing cad kanggo arc gising utawa kanggo busar tampilan

  6. Hola

    Aku ndeleng manawa sampeyan ujar saka keahlian saka "CADISTA".
    Bab-bab sing sepisanan wis dikawruhi: Kedhene piranti lunak duwe orinetaciones.El beda yen ngerti yen nggunakake salah siji utawa sing liya iku pangguna. Kita ora arep nggunakake flat house (CAD) ing GIS sing kanggo aku yaiku piranti lunak ANALISIS luwih saka siji sing nggawe peta apik (kanggo sing penerbit utawa corel etc).

    Konsep topologi ing sisi GIS ing taun arcinfo katon solusi apik kanggo solusi kasalahan topologi. Saka Arc / Info mythic, esri nduweni tombol sing sampeyan gunakake:

    -buttons sing digunakake kanggo nggawe (garis, busur, bunderan, polylines, TCTerms ...) Yen sampeyan ora pirembagan bab sing sampeyan ora seneng:

    -tulis kanggo ngowahi (paralel, nyalin, mindhah, puter, ngluwihi ...) Sing gedhe-gedhe padha duwe wong-wong mau kajaba sampeyan waca liyane.

    -Aku kontrol snap praktis ... «Ayo garis sing jarak 10 m ... ayo kumpul.» Ya? «To be cut where they intersect» ... Sing? «Kanggo nglengkapi busur menyang intersect liyane» ... Sing? Kaya ing CAD mau?

    Ing sisih liyane, kepinginan integrasi piranti lunak bisa digunakaké karo aktivitas para pangguna, kanggo kula umpamane aku nyebut integrasi luwih gedhe antara ARCGIS Splus utawa Matlab, umpamane ...

    Aku kanggo cosntruccion proyek GIS, ing rata-rata aliran kanggo sandi serius: basis vektor contruccion CAD, database alphanumerical ing ARCGIS, construction lan analisis gambar ing ERDAS (ing nalisir mikir CAD gambar mung dhukungan latar mburi lan ora ana data informasi sing ana ing GIS) lan pemodelan ing ARCGIS.

    Wiwit ARCGIS (saka ARC / Info, paling ora UNIX) nangani presisi ganda ing koordinat vektor, ora ana masalah kanggo mundhut presisi. Dadi mung wis ilang sing CAD bisa ngatasi masalah TOPOLOGICAL lan kesatuan GIS / CAD bakal dadi bulan madu.

    Nanging, kabeh iki babagan piranti lunak wiwit ing perangkat lunak, CADISTS kudu sinau kanggo ngetrapake proyek kasebut kanthi luwih ORDERLY (kali ing salah sawijining lapisan lan lurung-lurung ing liyane) Aku seneng nampa informasi CAD karo poligon sing ora kaya ngono, garis tanpa topological lampahing (mung grafis), lan lengkungan sing makili kali ing lapisan sing makili dalan-dalan….

Deja un comentario

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

Situs iki nggunakake Akismet kanggo ngurangi spam. Sinau babagan data komentar sampeyan diproses.