Topografi tradisional vrs. LiDAR. Akurasi, wektu lan biaya.

Nggawe proyek kanthi LiDAR bisa luwih akurat tinimbang karo topografi konvensional? Yen ngurangi kaping, apa persentase? Pinten cara ngurangi biaya?

 

Jaman saiki wis mesthi owah. Aku kelingan nalika Felipe, surveyor sing nggawe lapangan kerja kanggo aku, bakal teka nggawa notebook cross-page 25 kaca kanggo ngasilake peta kontur. Aku durung urip nalika interpolasi ing kertas nanging aku isih kelingan nindakake karo AutoCAD tanpa nggunakake Softdesk. Dadi, aku interpolasi karo Excel kanggo ngerti jarak apa sing bakal dilebokake ing antarane loro ketinggian kasebut, lan poin-poin kasebut dilebokake ing lapisan warna lan level sing beda-beda, lan pungkasane gabung karo poliline sing aku konversi dadi kurva.

Nalika gaweyan kabinèt dadi edan, ora dibandhingake karo karya lapangan sing dadi seni, yen sampeyan pengin cukup data kanggo nindakake pemodelan sing bisa ditampa nalika altimetri ora teratur. Banjur SoftDesk, pendahulune AutoCAD Civil3D sing nyederhanakake kabinet lan Felipe ana ing salah sawijining kursus sinau babagan cara nggunakake total stasiun, sing nyuda wektu, nambah volume poin lan presisi sing tepat.

Skenario drone kanggo penggunaan sipil ngilangi paradigma anyar, kanthi logika sing padha: Resistensi pangowahan teknik survei mesthi ngupayakake pangurangan biaya lan jaminan presisi. Dadi ing artikel iki, kita bakal nganalisa rong hipotesis sing wis dirungokake ing kene:

Hipotesis 1: Survei karo LiDAR nyuda wektu lan biaya.

Hospesis 2: Topografi karo LiDAR nyebabake ilang presisi.

 

Kasus eksperimen

Majalah kasebut POB sistematisake karya ing sawijining karya digawe ing survey data dike, nggunakake metode konvensional luwih saka 40 kilometer. Dhewe, ing karya kaping pindho sawetara dina mengko dikembangake kanthi nggunakake topografi LiDAR sadawane 246 kilometer bendungan sing padha. Sanajan bagean kasebut dudu jarak sing padha, bagean sing padha disamakan kanggo nggawe perbandingan ing kahanan sing padha.

 

Topografi konvensional

Survei topografi dikumpulake ing salib saben 30 meter, padha karo stasiun sing wis ana. Titik transversal dijupuk ing jarak sing kurang saka 4 meter.

Karya kasebut dikatutake kanthi titik jaringan geodetik, sing divalidasi karo GPS geodetik ing sadhuwure poros, lan saka titik kasebut ditinjau nggunakake kombinasi stasiun referensi virtual lan RTK. Titik tambahan kudu dijupuk ing slope khusus lan situs pangowahan bentuk kanggo mesthekake konsistensi model digital.

lidar topografi

 

Beda sisa antarane titik sing dikawruhi lan koordinat sing diduweni dening GPS dituduhake ing tabel, sing dikonfirmasi yen survey konvensional banget pas.

 

  Maksimum Residual Kothak rega minimal
horisontal 2.35 cm. 1.52 cm.
vertikal 3.32 cm. 1.80 cm.
Telung dimensi 3.48 cm. 2.41 cm.

 

Survei LiDAR

Iki ditindakake kanthi Unit Otonom sing mabur ing dhuwur 965 meter, kanthi kapadhetan 17.59 poin per meter persegi. Dheweke nemokake 26 poin kontrol sing dingerteni lan nyabrang karo tambahan 11 poin urutan pertama sing diwaca nganggo GPS geodetik.

Kanthi 37 poin kasebut, pas data LiDAR digawe. Sanajan ora prelu amarga koordinat sing dijupuk UAV sing dilengkapi panrima GPS lan dikontrol karo stasiun pangkalan, entuk minimal 6 satelit sing bisa dideleng lan PDOP kurang saka 3. Jarak menyang stasiun pangkalan ora nate luwih gedhe tinimbang sing 20 kilometer.

Sekumpulan 65 pos pemeriksaan tambahan sing dienggo validasi akurasi data LiDAR. Babagan poin kasebut, rincian vertikal ing ngisor iki dipikolehi:

Ing wilayah kutha: 2.99 cm. (9 tandha)

Ing lapangan terbuka utawa suket ngisor: 2.99 cm. (38 poin)

Ing alas: 2.50 cm. (3 poin)

Ing grumbul utawa suket dhuwur: 2.99 cm. (6 poin)

 

lidar topografi

 

Gambar nuduhake prabédan kerapatan sing gedhé ing antarane titik-titik sing dijupuk karo LiDAR nglawan bagean salib sing ditandha ing segitiga-segitiga awan.

 

Perbedaan ing Precision

Temuan kasebut luwih saka menarik, bertentangan karo hipotesis yen survey LiDAR ora bisa nggayuh survei konvensional. Ing ngisor iki minangka nilai RMSE (Root tegese kesalahan alun-alun), yaiku parameter kesalahan antarane data sing dijupuk lan titik centhang referensi.

 

Topografi konvensional Ngangkat LiDAR
1.80 cm. 1.74 cm.

 

Beda ing Wektu

Yen ing ndhuwur wis ngageti kita, pirsani apa sing kedadeyan ing babagan pangurangan wektu bandinge antarane metode LiDAR dibandhingake karo cara tradisional:

Pengumpulan data ing lapangan karo LiDAR mung 8%.

  • Kabinèt kabinèt iku ora ana 27%.
  • Summing lapangan + pesawat + jam kabin LiDAR nglawan data lapangan + Kabinet topografi konvensional, LiDAR mung dibutuhake% 19.

 

lidar topografi

Minangka akibat, jam kerja 123 saben kilometer saka topografi konvensional dikurangi dadi jam 4 saben kilometer.

Kajaba yen, yen total poin sing ditangkep dipérang ing wektu sing dikonsumsi ing proses panangkepan lan kabinèt, cara konvensional ditampa kanthi 13.75 poin saben jam, nglawan 7.7 yuta poin saben jam saka LiDAR.

 

Beda ing Wektu

Biaya peralatan modern kasebut, kanthi sensor kasebut entuk jumlah poin, nuduhake manawa pakaryan kasebut kudu luwih larang. Nanging ing prakteke, nyuda wektu mobilisasi lan biaya sing diarani topografi konvensional, Biaya final kanggo pelanggan kilometer 246 nyebabake LiDAR 71% luwih murah tinimbang biaya total kilometer 40 kanthi topografi konvensional!

Iku misale jek luar biasa, nanging rega saben kilometer baris karo LiDAR mung 12% dibandhingake topografi konvensional.

 

kesimpulan

Apa topografi LiDAR ngganti topografi tradisional? Ora total, amarga pakaryan karo LiDAR mesthi duwe sawetara topografi kanggo poin kontrol, nanging bisa disimpulake manawa kanthi kabeh kaluwihan biaya, kualitas produk lan wektu, gaweyan karo LiDAR ngasilake asil kanthi tliti topografi sing meh padha. konvensional

Bakal mesthi ana pro lan kontra; tliti topografi konvensional sing dhuwur banget yaiku nostalgia, nanging komplikasi njaluk ijin mlebu properti pribadi, risiko nemokake ing situs sing ora teratur, butuh kesenjangan nalika ngadhepi suket lan alangan sing dhuwur ... ora waras. Mesthine, kerapatan tutupan alas uga nyebabake kerugian ing kasus LiDAR, iku dudu parameter hubungan sing padha ing antarane proyek cilik banget.

 

Ing kesimpulan, kita kepengin ngerti kepriye tèknologi wis maju nganti tekan proyek gedhe kaya sing diajokake, kudu duwe pikiran lan kasadharan kanggo milih cara anyar lan luwih kreatif ing surveying.

8 Wangsulan kanggo "Topografi tradisional vrs. LiDAR. Akurasi, wektu lan biaya. "

  1. Sugeng enjang…. Kanca .... Babagan panggunaan drone kanggo ngasilake survey… apa sing bakal dadi sensor lan / utawa peralatan sing dituduhake kanggo survey area amba (1000 Wis. Utawa luwih) kanthi vegetasi kandhel utawa kandhel? yen akses angel banget.
    Artikel banget!

  2. Informasi apik banget lan menehi pitutur sing luwih apik saka teknologi iki. Aku uga nyimpulake yen kanggo desain minangka alat sing gedhe, nanging pengalaman urip ing eksekusi topografi konvensional kanthi total stasiun gedhe-gedhe, mupangatake sawetara penyesuaian ing baris dhasar ing dimensi lan koordinat sing menehi pratelan sing dibutuhake kanggo proyèk ing fase eksekusi ing ngendi paramèter sing kurang saka 0.05m saka kasalahan dibutuhake. salam

  3. JOHAM

    Aku seneng banget karo CLARIFICATION MUNGKIN MUNGKIN GUGUR yen sampeyan duwe GET THE same pranyata.

  4. Penting kanggo mangerteni kasunyatan ing lingkungan kutha paling padhet pedunung, amarga ora kabeh jinis proyèk bisa nalisir pasal lan kaping.

  5. Artikel sing apik banget ... !!! Aku mikir minangka pitakonan sing kita kabeh duwe sawetara wektu

  6. THANKS FOR CLARIFICATION IS WITH DOUBT OF WOULD BE THE BEST ACCURATE
    SANGAT PANJENENGAN

Ninggalake balesan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

Situs iki nggunakake Akismet kanggo ngurangi spam. Sinau babagan data komentar sampeyan diproses.