BIM - gaya CAD sing ora bisa dibalekake maneh

Ing konteks Geo-Engineering, novel iki ora ana maneh BIM istilah (Model Informasi Bangunan), sing ngidini macem-macem obyek nyata bisa dimodel, ora mung ing perwakilan grafis nanging ing tahap siklus urip sing beda. Iki tegese dalan, jembatan, katup, kanal, bangunan, saka konsepsi bisa duwe file sing ngenali, sing ngemot desain, proses konstruksi, pengaruhe ing lingkungan alam, operasi, panggunaan, konsesi, pangopènan, modifikasi, regane moneter liwat wektu lan uga pembongkaran.

Nggunakake pendekatan teori sing lagi ngatasi masalah iki, dalan mateng BIM digandhengake karo kemajuan input sing dibutuhake kanggo pangembangan, kemampuan tim kanggo njupuk lan ngatur informasi (anyar lan sing ana), implementasi standar global, infrastruktur data lan pemodelan proses evolusi beda sing ana gandhengane karo manajemen lahan. Tantangan kanggo BIM yaiku nggayuh wektu nalika nyakup hubungan intrinsik karo PLM (Product Lifecycle Management), ing endi industri manufaktur lan layanan ngupayakake ngatur siklus sing padha, sanajan karo ambane sing durung mesthi kalebu aspek geospasial.

Titik konvergensi loro rute kasebut (BIM + PLM) yaiku konsep Smart Cities, ing ngendi sebagian besar perusahaan-perusahaan gedhé ndelok pertandhingan metropolis gedhé lan ora bisa dipulihake ingenitas manungsa sing ora bisa ditemokake ing ilmu lan teknologi sing digunakake kanggo nggawe keputusan.

Ing ngisor iki, kita rinci sawetara aspèk dhasar lan pendhasilan sing ana hubungane karo BIM lan hubungane karo alat teknologi panggunaan popularized.

Tingkat BIM

Bew lan Richards teyorake jalur maturitas saka BIM ing papat tingkat, kalebu Level Zero, sing katon ing grafik. Kanggo njlentrehake, manawa iki minangka rute saka perspektif standarisasi, ora kaya adopsi donya, sing akeh digunakaké.

cities pinter

BIM Level 0 (CAD).

Iki cocog karo Desain Bantuan Komputer, sing dideleng saka optik primitif sing kita tingali ing taun 80-an. Kanggo wektu kasebut, prioritas kudu njupuk gambar teknis sing wis rampung ing set rencana, menyang lapisan sing didigitalisasi. Kita kelingan minangka conto kelairan AutoCAD lan Microstation ing jaman saiki, sing tanpa nyuda langkah gigantic, ora nindakake apa-apa kajaba Gambar; ekstensi kasebut mangkene (Drawing DWG, Desain DGN). Bisa uga siji-sijine piranti lunak sing wis mbayangake luwih saka ArchiCAD, sing wiwit 1987 ngomong babagan Bangunan Virtual, kanthi penghinaan saka asal Hongaria sajrone pirang-pirang perang adhem. Uga ing tahap iki kalebu manajemen data non-georeferensi saka aplikasi liyane sing ana gandhengane karo manajemen proyek, kayata Anggaran, Perencanaan, manajemen hukum, lsp.

BIM Level 1 (2D, 3D).

Iki kedadeyan sajrone dasawarsa kepungkur, ing ruang kerja sing wis diwasa bisa diarani 2D. Konstruksi ing ruang 3D uga diwiwiti, sanajan ing tahap primitif, kita bisa ngelingi kepenake ditindakake kanthi AutoCAD R13 lan Microstation J. Ana visualisasi karya telung dimensi, nanging isih vektor sing arko, simpul, wajah lan pengelompokan iki. Ing kasus AutoDesk, versi kaya konsep integral SoftDesk kayata permukaan wiwit AutoCAD 2014, sing digawe desain dalan lan analisis spasial, nanging kabeh ana ing balik kothak ireng sing solusi kaya EaglePoint luwih akeh «warni«. Microstation wis nyakup Triforma, Geopack lan AutoPlant kanthi logika sing padha, kanthi tautan spasial saka jinis tautan engeneering tanpa standarisasi konsensus.

dasawarsa iki, senadyan sing ana malah model lan obyek standarisasi angen-angen wis temen maujud ing kasunyatan integrasi Luwih dipeksa karo solusi vertikal kanggo AEC angsal saka pihak katelu, kalebu Arsitektur, Konstruksi, Industry Geospatial, Manufaktur lan Animasi.

AutoDesk durung ngomong babagan BIM nganti tuku Revit ing taun 2002, nanging solusi integrasi kaya Civil3D luwih suwe. Ing kasus Bentley, entri skema XFM (Extensible Feature Modelling) ing Microstation 2004 signifikan lan sajrone transisi dikenal minangka XM, platform pihak katelu kayata Heastad, RAM, STAAD, Optram, Speedikon, ProSteel, PlantWise, RM- Jembatan LEAP lan HevaComp. Ing taun 2008 Bentley ngluncurake Microstation V8i, ing endi XFM diwasa dadi model I minangka standar kolaborasi.

BIM Level 2 (BIM, 4D, 5 D)

bim

Sing paling angel ing tahap BIM Level 2 iki yaiku standarisasi; Apamaneh amarga perusahaan swasta nganggo busur lan pengin meksa wong liya nggunakake kekarepane dhewe. Ing babagan piranti lunak kanggo lapangan geospasial, piranti lunak gratis sing nggawe kekuwatan kanggo standarisasi kanthi derajat konsensus sing saiki diwakili Konsorsium Geospatial Terbuka. Nanging ing lapangan CAD-BIM, durung ana inisiatif OpenSource, sing saiki mung piranti lunak gratis kanthi potensial diwasa yaiku LibreCAD, sing mung ana ing Level 1 -Yen ora ninggalke Level 0. Perusahaan swasta ngluncurake versi gratis, nanging standarisasi menyang BIM alon, miturut swarane sawetara amarga monopoli imperialis.

Kontribusi saka Inggris iku penting, amarga pakulinane nindakake meh kabeh cara liya, wis nyebabake Standar Inggris, kayata kode BS1192: 2007 lan BS7000: 4; Iki wis tuwa banget wiwit pesawat kertas nganti BIM Level 1. BS8541: 2 wis katon ing model digital lan ing dekade iki BS1192: 2 lan BS1192: 3.

Bisa dingerteni kok BentleySystems nganakaké Konferensi Infrastruktur tahunan lan menehi penghargaan ing London, 2013, 2014, 2015, lan 2016; uga akuisisi perusahaan kanthi portofolio dhuwur saka pelanggan Inggris -Aku malah wani mikir babagan gerakan markas Eropa saka Holland menyang Irlandia-.

Pungkasan, ing kerangka kerja OGC, bisa diterusake karo sawetara standar acceptance konsensus sing nuduhake BIM, utamane GML, saka conto kayata InfraGML, CityGML lan UrbanGML.

Sanajan akeh upaya saiki ing dekade BIM Level 2 iki nyoba nggayuh manajemen siklus urip model, isih ora bisa dianggep komprehensif utawa standarisasi, uga utang sing isih ana karo 4D lan 5D sing kalebu Programming Konstruksi lan Estimasi Dinamis. Tren konvergensi disiplin ilmu kabukten ing penggabungan / akuisisi perusahaan uga ing wawasan holistik kanggo standardisasi.

BIM Level 3 (Integrasi, Manajemen Siklus Hidup, 6D)

Tingkat integrasi sing dijanjeni ing BIM Level 3, wis sawise 2020 kalebu ekspektasi sing rada utopia saka keseragaman ing standar: Data Umum (IFC). Kamus Umum (IDM) lan Proses Umum (IFD).

cities pinter

Adaptasi Siklus Hidup dijangka bakal mimpin Internet saka Perkara (IOT), Ngendi ora mung permukaan tanah dimodeloni, nanging uga mesin lan prasarana sing dadi bagéan saka bangunan, obyek sing digunakake kanggo transportasi (barang bergerak), barang rumah tangga, sumber daya alam, kabeh Urip sing ditrapake tumrap hukum lan pribadi tumindak sing nduweni, Gliders, Perancang lan Investor.

Ing kasus Bentley Systems, aku kelingan ndeleng saka presentasi 2013 ing London, integrasi saka rong proses Siklus Definisi Proyek:

  • PIM (Model Informasi Proyek) Breef - Konsep - Definisi - Desain - Konstruksi / Komisi - Pangiriman / Panutup
  • AIM (Model Informasi Aset) Operasi - Gunakake

Iki minangka visi sing menarik, amarga aspek kasebut wiwit dasawarsa sabanjure, nanging amarga wis maju, standarisasi bisa diwujudake. Sanajan duwe akeh solusi vertikal, orientasi layanan Edhisi CONNECT nggawe kahanan Hub ing lingkungan sing Microstation minangka alat modeling, alat manajemen proyek ProjectWise, lan AssetWise alat manajemen operasi. , mula nutup rong wayahe penting, Opex lan Capex saka BS1192: 3.

Wigati uga ing tahap iki data bakal dianggep minangka prasarana, sing mbutuhake saluran sing bakal disebarake, standarisasi dadi lengkap, lan mesthi bisa kasedhiya ing wektu nyata kanthi partisipasi konsumen sing luwih gedhe.

Kutha sing pinter yaiku nyurung BIM

cities pinterTantangan BIM Level 3 yaiku supaya disiplin ora ana maneh liwat format file, nanging liwat layanan saka BIM-Hubs. Latihan sing menarik yaiku Smart Cities, sing wis nggunakake kasus kayata Copenhagen, Singapoore, Johannesburg nggawe upaya menarik kanggo nggabungake e-government karo g-government, yen kita nggunakake istilah kasebut. Nanging uga tantangan sing menarik, yen ing lingkungan BIM Level 3, kabeh kegiyatan manungsa dimodelake. Iki tegese yen aspek kayata finansial, pendhidhikan, kesehatan, lan lingkungan kalebu ing siklus sing ana gandhengane karo manajemen tata ruang. Mesthi wae, kita ora bakal weruh latihan fungsional kasebut sajrone dasawarsa iki, malah bisa dipertanyakan manawa kedadeyan kasebut nyata sajrone jangka menengah, yen kita nganggep gegayuhan supaya bisa ningkatake kualitas panguripan penduduk planet iki -utawa paling ora saka kutha-kutha kasebut- lan pemulihan kerusakan kanggo ekosistem global -Kang ora gumantung ing sawetara kutha-.

Sanajan Kutha-Kutha Cerdas ora mung watara pojok, adoh apa sing kedadeyan karo perusahaan gedhe sing ngontrol teknologi.

HEXAGON, kanthi akuisisi perusahaan kaya Leica bisa ngontrol panangkepan data ing lapangan, kanthi akuisisi Erdas + Intergraph bisa ngontrol pemodelan spasial, saiki bubar nggawe pendekatan curiga karo AutoDesk kanggo ngontrol desain, manufaktur lan animasi. Ora kalebu kabeh perusahaan sing kalebu emporium, sing kabeh tujuane padha.

 

Saliyane, Bentley ngontrol desain, operasi lan siklus macem-macem industri Konstruksi, Arsitektur, Teknik Sipil lan Industri. Nanging, Bentley kayane ora kepengin nyolong papan liyane, lan kita ngerti kepiye nggawe aliansi karo Trimble sing tuku meh kabeh pesaing sing ana gandhengane karo manajemen lapangan lan pemodelan, SIEMENS sing duwe kendali tinggi ing industri manufaktur lan Microsoft sing arep nyedhaki infrastruktur data -Ora bakal ditinggalake, amarga ing lingkungan visioner iki ilang karo Kantor Windows +-

Ing endi wae, perusahaan-perusahaan gedhe totoan karo BIM kanggo potensial sing bakal ditemtokake ing telung sumbu sing bakal mindhah operasi Kutha Cerdas: Sarana Produksi, Pasokan Infrastruktur lan Inovasi kanggo panjaluk produk / layanan anyar. Mesthi, isih ana monster raksasa sing selaras karo blok, kayata ESRI, IBM, Oracle, Amazon, Google, kanggo menehi jeneng sawetara sing kita ngerti pengin inisiatif Kutha Cerdas dhewe.

Cetha manawa bisnis sabanjure yaiku Smart Cities, miturut integrasi BIM + PLM, ora bakal ana Microsoft sing ngrebut 95% pasar. Iki minangka model sing luwih rumit, uga bisa dingerteni manawa perusahaan sing ora milih bisnis kasebut bakal ora nindakake CAD, sheet Excel lan sistem CRM sing ditutup. Bisnis sing bakal digabung yaiku bisnis sing ora ana ing siklus urip tradisional Arsitektur, Teknik, Konstruksi lan Operasi (AECO); sing ngontrol kegiatan liyane manungsa kanthi pendekatan sosial ekonomi sing georeferensi, kayata manufaktur, pamrentah elektronik, layanan sosial, produksi pertanian lan utamane manajemen energi lan sumber daya alam.

GIS bakal dilebokake ing BIM kanthi visi Smart City. Saiki dheweke meh gabung ing panangkepan data lan pemodelan, nanging kayane isih duwe pandangan sing beda; Contone, pemodelan infrastruktur dudu tanggung jawab GIS, nanging khusus kanggo analisis lan pemodelan obyek spasial, ing proyeksi skenario, ing manajemen sumber daya alam lan kabeh ilmu bumi. Yen kita nganggep dimensi kaping enem (6D) manawa ing kutha sing cerdas, jumlah, nggunakake, daur ulang lan ngasilake energi iku penting, mula bakal dadi kapasitas sing dibutuhake yen saiki GIS duwe spesialisasi. Nanging kanggo nganalisa kapasitas ngasilake banyu saka cekungan, kanggo ngerti sepira panen sing dibutuhake kanggo meter konkrit saka kubik, ana jurang sing gedhe banget; sing bakal diisi nalika operasi kalebu siklus bareng saka rong disiplin kasebut.

Ing Kesimpulan.

sampeyan egeomatesAna akeh liyane sing bakal dibahas, lan aku ngarep-arep terus ngrampungake iki. Saiki, para profesional Geo-Engineering duwe tantangan kanggo nyelarasake karo sing ora bisa dibalekake lan sinau saka level teknis, amarga isih bisa dipertanyakan manawa Roadmap kanggo ngetrapake BIM bisa ditindakake tanpa katergantungan karo Grup Kerja sing lagi maju. Ndhuwur, amarga BIM kudu dideleng saka rong perspektif: Salah sawijining prekara sing kudu ditindakake ing level teknis, akademik, operasional, kanthi tujuan keberlanjutan, lan banjur saka perspektif pamrentah, sing duwe pangarep-arep bisa uga luwih sithik , lali yen kapasitas pamrentah asring banget alon. Kajaba iku, kanggo wong-wong sing wis ana ing kutha-kutha sing wis bisa ngerteni Kutha Cerdas, kudu luwih fokus marang warga, dudu teknologi.

🙂 Yen skenario iki kawujud, impen sadurunge salah sawijining mentorku, sing ngarep-arep nandur 3,000 hektar alas mahoni, kanthi siklus urip sing wis ana gandhengane karo tuwuh, bakal kayektenan; dadi aku bisa lunga menyang bank setaun lan menehi hipotek bungkus pertama kanthi mbiayai sisan. Ing 20 taun, sampeyan bakal duwe aset rong juta meter kubik lan sampeyan ora bisa ngatasi pensiun, nanging uga utang asing ing negara sampeyan.

Ninggalake balesan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

Situs iki nggunakake Akismet kanggo ngurangi spam. Sinau babagan data komentar sampeyan diproses.