Bim - gaya kang ora bisa dibalèkaké saka CAD

Ing konteks Geo-Engineering, novel iki ora ana maneh BIM istilah (Modeling Information Modeling), sing ndadekake obyek-obyek urip sing beda-beda bisa dimodelasi, ora mung ing representasi grafis nanging ing tahap-tahapan beda siklus urip. Tegese, yen dalan gedhe, jembatan, tutup, kanal, bangunan, saka konsepsi bisa duwe file sing ngenalake, sing ngandhut desain, proses pambangunan, pengaruhe marang lingkungan alam, operasi, panggunaan, konsesi, pangopènan, modifikasi, nilai monetèr ing wektu lan malah perusakan.

Nggunakake pendekatan Prancis sing geofumando subyek, rute mateng bim digandhengake karo kamajuan masukan needed kanggo berkembang Kapabilitas saka peralatan kanggo dijupuk lan Manajemen Alexa (anyar lan ana), lampahipun standar global, prasarana data lan pemodelan proses evolusi sing beda sing ana gegayutane karo pengelolaan wilayah kasebut. Bim iku tantangan kanggo nggayuh wayahe nalika kalebu sesambetan kasirat karo PLM (Product singgat Management), ngendi industri Manufaktur lan layanan seeks kanggo ngatur sing padha sanadyan ora kudu siklus orane katrangan kalebu katon geospatial.

Titik konvergensi loro rute kasebut (BIM + PLM) yaiku konsep Smart Cities, ing ngendi sebagian besar perusahaan-perusahaan gedhé ndelok pertandhingan metropolis gedhé lan ora bisa dipulihake ingenitas manungsa sing ora bisa ditemokake ing ilmu lan teknologi sing digunakake kanggo nggawe keputusan.

Ing ngisor iki, kita rinci sawetara aspèk dhasar lan pendhasilan sing ana hubungane karo BIM lan hubungane karo alat teknologi panggunaan popularized.

Tingkat BIM

Bew lan Richards teyorake jalur maturitas saka BIM ing papat tingkat, kalebu Level Zero, sing katon ing grafik. Kanggo njlentrehake, manawa iki minangka rute saka perspektif standarisasi, ora kaya adopsi donya, sing akeh digunakaké.

cities pinter

BIM Level 0 (CAD).

Iki cocog karo Desain Computer Aided, katon saka perspektif primitif sing kita weruh ing taun 80. Kanggo wektu iku, prioritas kudu njupuk gambar teknis sing wis rampung ing set gambar, kanggo lapisan digital. Kita eling minangka conto kelahiran AutoCAD lan Microstation ing jaman iki, sing tanpa ngrusak saka langkah gigantic, ora luwih saka Drawings; ekstensi nyatakake (Drawing DWG, Design DGN). Mbokmenawa piranti lunak sing mung dakkandhani yaiku ArchiCAD, sing saka 1987 nyathet babagan Gedung Maya, kanthi ngendhani asal saka Hungaria ing taun perang dingin. Uga kalebu ing tataran iki yaiku ngatur data non-georeferen saka aplikasi liyane sing ana gandhèngané karo manajemen project, kayata Budgets, Planning, legal management, etc.

BIM Level 1 (2D, 3D).

Mengkono ing dasawarsa kepungkur, ing kadewasan ruang wis bisa disebut 2D. miwiti construction uga menehi ruang 3D, sanajan ing tahap awal, kita bisa apa iku siluman apa karo AutoCAD lan Microstation J. R13 ana tampilan karya telung dimensi, nanging tetep vektor dumadi saka arcs, kelenjar, lan pasuryan Panglompokané iki. Ing cilik saka Autodesk, SoftDesk versi minangka konsep Integrasi kaya lumahing saka AutoCAD 2014 karo kang designs dalan lan analisis spasial padha digawe, nanging kalah solusi kothak ireng kaya EaglePoint digawe luwih 'warni". Microstation wis klebu Triforma, Geopack lan AutoPlant ing logika padha, karo pranala-pranala spasial jinis Engeneering ora Kesepakatan standarisasi.

dasawarsa iki, senadyan sing ana malah model lan obyek standarisasi angen-angen wis temen maujud ing kasunyatan integrasi Luwih dipeksa karo solusi vertikal kanggo AEC angsal saka pihak katelu, kalebu Arsitektur, Konstruksi, Industry Geospatial, Manufaktur lan Animasi.

AutoDesk ora pirembagan bab BIM nganti tuku Revit ing 2002, nanging integrasi solusi kaya Civil3D njupuk luwih suwe. Kanggo Bentley punika input wujud XFM ngengrengan (Modeling Feature Extensible) ing Microstation 2004 lan sak transisi dikenal minangka XM sing angsal minangka platform pihak katelu Heastad, RAM, Staad, Optram, Speedikon, ProSteel, PlantWise, RM- LEAP Bridge and HevaComp. Ing 2008 Bentley miwiti Microstation V8i, ing ngendi XFM matures menyang I-model minangka standar kolaborasi.

BIM Level 2 (BIM, 4D, 5 D)

bim

Bab sing paling angel ing tahap BIM Level 2 wis dadi standarisasi; Utamané amarga perusahaan-perusahaan swasta ngupayakake bun lan pengin meksa wong liya nggunakake kudapan dhewe. Ing cilik saka piranti lunak kanggo lapangan geospatial, wis lunak free kang wis digawe ing pasukan standardisasi sarjana saka kesepakatan bilih saiki nggantosi Open Geospatial Consortium OGC. Nanging ing lapangan CAD-bim, ana wis ora inisiatif OpenSource, kuwi sing kanggo tanggal mung lunak free potensial LibreCAD kanggo diwasa, kang mung ing 1 tingkat -Yen ora ninggalke Level 0. Perusahaan swasta wis ngeculake versi gratis, nanging standardisasi menyang BIM wis alon, ing swara saka sawetara amarga monopoli imperialis.

Bab iki signifikan kontribusi Inggris, yen pakulinan sing nggawe meh kabeh regane mudhun, wis mimpin Inggris Standar, minangka kodhe BS1192: 2007 lan BS7000: 4; Iki wis lawas saka pesawat kertas menyang BIM Level 1. BS8541: 2 katon ing model digital lan ing dekade iki BS1192: 2 lan BS1192: 3.

Bentenana kok BentleySystems damel Konferensi Infrastruktur taunan lan menehi penghargaan ing London, 2013, 2014, 2015 lan 2016 taun; Sarta akuisisi perusahaan kanthi portofolio dhuwur klien Inggris -Aku malah wani mikir babagan gerakan markas Eropa saka Holland menyang Irlandia-.

Pungkasan, ing kerangka kerja OGC, bisa diterusake karo sawetara standar acceptance konsensus sing nuduhake BIM, utamane GML, saka conto kayata InfraGML, CityGML lan UrbanGML.

Nalika akeh efforts saiki ing dasawarsa iki nyoba bim Level 2 tekan model singgat Manajemen isih ora bisa dianggep lengkap utawa standar lan pinunjul utang karo 4D lan 5D kalebu programming Konstruksi lan Dinamis Estimasi. Tren saka konvergensi disiplin sing kondhang ing panggabungan / penggabungan perusahaan lan ing visi holistik kanggo standarisasi.

BIM Level 3 (Integrasi, Manajemen Siklus Hidup, 6D)

Tingkat integrasi sing dijanjeni ing BIM Level 3, wis sawise 2020 kalebu ekspektasi sing rada utopia saka keseragaman ing standar: Data Umum (IFC). Kamus Umum (IDM) lan Proses Umum (IFD).

cities pinter

Adaptasi Siklus Hidup dijangka bakal mimpin Internet saka Perkara (IOT), Ngendi ora mung permukaan tanah dimodeloni, nanging uga mesin lan prasarana sing dadi bagéan saka bangunan, obyek sing digunakake kanggo transportasi (barang bergerak), barang rumah tangga, sumber daya alam, kabeh Urip sing ditrapake tumrap hukum lan pribadi tumindak sing nduweni, Gliders, Perancang lan Investor.

Ing kasus Bentley Systems, aku elinga ndeleng saka presentasi 2013 ing London, integrasi saka rong proses saka Project Definition Cycle:

  • PIM (Model Informasi Proyek) Breef - Konsep - Definisi - Desain - Konstruksi / Komisi - Pangiriman / Panutup
  • AIM (Model Informasi Aset) Operasi - Gunakake

Iku sesanti sing menarik, ngelingi aspek-aspek kasebut minangka dasawarsa sabanjuré, nanging sing luwih maju ngidini materialisasi standarisasi. Senadyan nduweni solusi vertikal akeh, orientasi layanan CONNECT Edition nggawe kahanan Hub ing lingkungan siji sing Microstation minangka alat modeling, ProjectWise alat manajemen project lan AssetWise alat manajemen operasi , sing nutup rong momen penting, Opex lan Capex saka BS1192: 3.

Wigati uga ing tahap iki data bakal dianggep minangka prasarana, sing mbutuhake saluran sing bakal disebarake, standarisasi dadi lengkap, lan mesthi bisa kasedhiya ing wektu nyata kanthi partisipasi konsumen sing luwih gedhe.

Kutha sing pinter yaiku nyurung BIM

cities pinterTantangan saka Level BIM 3 yaiku yen disiplin ora bisa liwat format file nanging liwat layanan saka BIM-Hubs. Latihan sing menarik sing bakal dadi Kutha Smart, sing wis dadi kasus sing digunakake minangka Compenhague, Singapura, Johannesburg nggawe upaya sing menarik kanggo nggabungake e-government karo pemerintah, yen kita ngidini istilah kasebut. Nanging uga tantangan sing menarik, sing ana ing lingkungan BIM Level 3, kabeh aktivitas manungsa dimodelasi. Iki nuduhake yen aspek kayata finance, pendidikan, kesehatan, lan lingkungan kalebu ing siklus sing ana hubungane karo manajemen spasial. Mesthi wae, kita ora bakal weruh latihan fungsional semacam iki ing dekade iki, malah bisa dipertanyakan manawa pancen bener-bener kedadeyan ing jangka menengah, yen kita nganggep yen aspirasi kanggo njamin perbaikan kualitas urip para pedunung planet iki -utawa ing paling kutha kasebut- lan pemulihan kerusakan kanggo ekosistem global -Kang ora gumantung ing sawetara kutha-.

Sanajan Kutha-Kutha Cerdas ora mung watara pojok, adoh apa sing kedadeyan karo perusahaan gedhe sing ngontrol teknologi.

HEXAGON, karo disualekno saka perusahaan kayata yang lain bisa ngontrol ngrebut data ing lapangan, kanthi disualekno saka Intergraph ERDAS + bisa ngontrol modeling spasial, saiki nggawe pendekatan curiga bubar karo Autodesk kanggo ngontrol desain, Pabrik lan animasi. Ora ana sing nyatakake kabeh perusahaan sing ana ing emporium kuwi, sing ngarah marang obyek sing padha.

Bentley ngontrol desain, operasi lan siklus saka jembar industri Konstruksi, Arsitektur, Industri Sipil lan Industri. Nanging, Bentley ora koyone dadi kasengsem nyolong papan kanggo wong, lan ndeleng carane ora aliansi karo Trimble tuku meh kabeh saingan related kanggo Manajemen lan modeling lapangan, SIEMENS wis kontrol dhuwur saka Manufaktur lan Microsoft sing tumuju menyang infrastruktur data -Ora bakal ditinggalake, amarga ing lingkungan visioner iki ilang karo Kantor Windows +-

Where kita waca, perusahaan gedhe sing totoan ing bim for potential caket ing telung sumbu sing mindhah operasi saka Kutha Smart: Produksi Media, Supply Infrastructure lan inovasi kanggo panjaluk anyar kanggo produk / layanan. Mesthine, monster raksasa tetep nampilake blokir, kayata ESRI, IBM, Oracle, Amazon, Google, kanggo sebutno sawetara sing kita kenal kesengsem ing inisiatif Smart Cities dhewe.

Iku cetha yen bisnis sabanjure yaiku Smart Cities, kanthi integrasi BIM + PLM sing ora bakal dadi Microsoft sing njupuk alih 95% saka pasar. Iki model sing luwih rumit, uga bisa ditemokake yen perusahaan sing ora betah ing bisnis iki bakal ditinggalake nggawe CAD, lembaran Excel lan sistem CRM sing ditutup. Bisnis sing bisa digabung yaiku sing ora ana ing siklus urip arsitektur, Teknik, Konstruksi, lan Operasi (AECO); sing ngontrol aktivitas liyane saka manungsa miturut pendekatan sosio-ekonomi geo-referensi, kayata manufaktur, pamaréntahan elektronik, layanan sosial, produksi pertanian lan ndhuwur kabeh manajemen energi lan sumber daya alam.

GIS bakal digabung menyang BIM ing sangisoré kutha Smart Cities. Saiki dheweke wis meh digabung ing panangkepan lan pemodelan data, nanging misale jek dheweke isih duwe visi beda; contone infrastruktur modeling ora kanggo GIS, nanging Highly specialized ing analisis lan modeling obyek papan, ing nonjol cara ing Manajemen sumber alam lan ombone saka èlmu bumi. Yen kita ngerteni Sixth Dimension (6D) sing ing kutha-kutha pintar, ngitung, nggunaake, ndaur ulang lan ngasilake energi bakal dadi penting, mula kapasitas sing dibutuhake saiki dadi GIS. Nanging kanggo nganalisa kapasitas kanggo ngasilake banyu saka cekungan, yaiku ukuran kinerja kanggo beton meter kubik ana jurang sing luar biasa; sing bakal kapenuhan manawa operasi kasebut disedhiyakake minangka siklus kasebut saka loro disiplin kasebut.

Ing Kesimpulan.

sampeyan egeomatesAna akeh liyane sing perlu dirembug, lan aku ngarep-arep terus nyinggung topik iki. Saiki, profesional Geo-Engineering ditinggalake kanthi tantangan kanggo nerusake dhasar kanggo mbobot lan mbutuhake téknologi saka tingkat tèknis, amarga isih bisa dipikirake apa rencana Roadmap kanggo ngleksanakake BIM bisa rampung tanpa gumantung ing Group Kerja sing ngarahake. Ndhuwur kabeh, amarga BIM kudu ditampilake saka rong perspektif: Salah sawijining perkara sing kudu dilakoni ing tingkat teknis, akademik, lan operasional, kanthi tujuan kanggo nerusake, banjur optik pamarentah, sing duwe pangarep ing jangkoan singkat , lali menawa kapasitas normatifé asring banget alon. Kajaba iku, kanggo wong-wong sing ana ing kutha-kutha sing wis bisa mikir babagan Smart Cities, urgent sing ana fokus ing warga, tinimbang ing teknologi.

? Yen skenario iki rampung, impen sing bakal ditindakake dening salah sijine mentors bakal bisa ngasilake 3,000 hektar alas mahoni, kanthi siklus urip sing disertifikasi karo pertumbuhane, bakal dadi kenyataan; supaya bisa pindhah menyang bank lan nyilikake plot pisanan kanggo mboko sithik mbuwang liyane. Ing taun 20 sampeyan bakal duwe 1 yuta kubik meter aset sing bisa panjenengan pancaki ora mung pensiun, nanging malah utang eksternal saka negara sampeyan.

Ninggalake balesan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

Situs iki nggunakake Akismet kanggo ngurangi spam. Sinau babagan data komentar sampeyan diproses.