Pengalaman sinau lan ngajar BIM ing konteks sing terbiasa karo CAD

Aku duwe kesempatan kanggo sesambungan karo Gabriela paling ora kaping telu. Kaping pisanan, ing kelas kasebut ing universitas sing meh ana ing Fakultas Teknik Sipil; banjur ing kelas praktis Teknisi Konstruksi lan mengko ing proyek bendungan Rio Frío ing wilayah Cuyamel, ing sisih lor Honduras karo perusahaan Tunnelboring. Tantangan tantangan kanggo ngetrapake NeoData lan nggoleki cara para surveyor ninggali peralatan lawas kasebut lan sinau nggunakake Leica anyar sing teka saka Munich sing wis nggawa kode tetep nganggo kode Bar; dheweke gelut supaya administratif lan teknis duwe irama kegilaan bos Kolombia lan Jerman liyane.

Obrolan anyar sing anyar banget narik kawigaten supaya bisa dadi artikel. Dina iki, kaya biasane aku ngarani dheweke Gab!, Bisa uga Master Manajemen BIM pisanan ing konteks iki, ing endi dheweke dadi Honduran, nanging kanthi eri wirausaha internasional luwih apik tinimbang janji.

- Ing Geofumadas ing taun-taun pungkasan Aku wis ngomong karo BIM, sanajan luwih ora langsung. Apa sampeyan bakal kontekstualisasi babagan iki kanggo fokus sing penting?

Sanajan, sanajan akeh sing wis krungu babagan BIM (Bangunan Informasi Modeling), ora akeh sing ngerti apa sing kudu sinau metodologi BIM kanggo ngetrapake ing perusahaan. Mungkin salah siji cara kanggo njupuk yaiku menehi kesan sing dakkirim saka siswa Revit (Arsitektur, MEP lan Struktural) ing lingkungan BIM, wiwitane nemtokake konsep, lan banjur saka pengalaman pribadi. sampeyan mikir ?.

-Nanging mesthi wae. Aku kabeh kuping.

Ing wiwitan, kanggo wong-wong sing isih krungu akronim BIM, tenang, bisa ngomong yen istilah kasebut relatif anyar. Informasi Building Model (bim) wis ditetepake minangka informasi model kandungan, dumadi saka sawetara database, karo unsur sing bisa dienggo déning akeh kasengsem ing saindhenging kabeh singgat desain, konstruksi, operasi lan malah ulang saka bangunan. Luwih kurang nerjemahake definisi NBS (Spesifikasi Gedung Nasional).

Mula pentinge metodologi iki, lan mulane nate ditampa gedhe ing negara maju. Amarga ngidini kita bisa luwih cepet, kanthi kolaborasi, kanthi file digital kanthi visualisasi lan perencanaan sing luwih apik. Saliyane ngatur proyek kanthi konsisten miturut peraturan sing wis ana, kanthi kontrol sing luwih apik, deteksi konflik, penghematan biaya, pengurangan sampah lan kabeh wektu kurang.

-Saya apik.

Mesthi mireng banget! Senajan kadhangkala teori kasebut ora digunakake kanggo laku, utamane ing negara berkembang ing ngendi sumber daya ekonomi kita terbatas. Malah, aku mikir BIM bakal menang cepet banget.

-Malah, nanging aja nganti pesimis wiwit wiwitan. Kandhani marang para pamiarsa babagan pengalaman sampeyan.

Ok ? Saka pengalaman pribadi minangka konsultan lan pelatih BIM. Ing negara-negara Amérika Tengah kita, CAD isih penting banget lan digunakake kanthi wiyar. Ana sawetara banget profesional sing nggunakake Revit lan paling mung Revit Arsitektur; Kapuloan menika piyambak-piyambak. Aku wis krungu perusahaan ngendi arsitek ndadekake model arsitektur ing Revit, banjur pindhah menyang AutoCAD supaya kontraktor lan desainer liyane bisa nggarap. Iku bener sampah wektu.

Mula meksa manawa, yen kita bakal kerja bareng karo BIM, kita kudu latihan ora mung para desainer sing makarya ing perusahaan kasebut, nanging uga para konsultan lan kontraktor, kanggo ngarani sing paling penting. Aku wis ndeleng akeh profesional ing negaraku sing wis wareg karo drajade lan ora kepengin sinau maneh, dheweke ora pengin nambah. Dheweke tetep nganggo AutoCAD lan ing kana kedadeyan kasebut tiwas. Kaya urip ing jaman televisi ireng lan putih nalika ana jagad digital sing nunggu kita.

-Saya ngerti, reaksi iki kanggo pangowahan lan stagnasi umume ana ing konteks kasebut. Nanging apa sampeyan wis ndeleng implementasi BIM ing Honduras?

Aku ora duwe kabeh bebener, nanging wong aku durung weruh implementasi BIM ing perusahaan sing isih ana -ngomong babagan metodologi, ora modeling 3D lan ngan ukur - Kadhangkala iku mumetake sethithik lan aku mikir sewu ewu kanggo pindah lan bali ing sawetara taun 10, Mungkin wis booming ing wektu iku. Iku apik tenan kabeh tawaran proyek BIM ing negara liya, mesthi ora gampang kanggo nggawe keputusan kanggo macem-macem alasan -kanggo saiki-.

- Lan apa sampeyan mikir sing pengaruh supaya BIM ora lumaku ing jangkah kita ngarepake?

Ana sawetara faktor sosial lan ekonomi sing bakal dakkandhani ing publikasi liyane babagan kenapa BIM durung rampung ing negara-negara Amerika Tengah kita. Yen dipikirake ing sisih positif, aku duwe kesempatan kanggo nglatih para profesional konstruksi kanthi Revit lengkap lan aku duwe kesempatan kanggo ngenalake BIM marang dheweke. Sawijining wedhi ... Umume sing durung nate krungu, nanging nalika nggawe presentasi mula kepincut; supaya bisa nindakake proyek rumit, sing nggawe, bagean visual. Aku nyoba negesake babagan teoritis, babagan carane nggawe proyek kasebut, aku nuduhake sawetara program BIM sing ana ing pasar kayata AutoDesk Revit, Bentley AECOsim, ArchiCAD, manual lan peraturan BIM sing ana, kepiye pengaruhe ing saindenging jagad. Aku mulang wong-wong mau yen BIM dudu piranti lunak utawa model 3D, bertentangan karo apa sing dipikirake wong liya, iku minangka metodologi.

-Saya ngerti sithik. Aku dadi instruktur AutoCAD nalika semana nalika nggawe analogi ing antarane tabel gambar, kompas, panguwasa paralel, tengkorak penghapusan, kanthi printah bunder, offset, trim ...

Iki gambar saka Ringkesan BIM, pancen nggumunake para siswa lan para profesional sing dakkandhakake. BIM ing negara maju duwe prestasi gedhe; ing sawetara negara wis dadi peraturan pamrentah. Nalika miwiti karo kelas, dheweke gumun amarga gampang modele ing Revit. Aku nganggep AutoCAD rumit dibandhingake karo Revit amarga gampang banget modele lan ndeleng kepiye kabeh prosese. Dheweke seneng banget nalika nindakake tur lan video, nalika ndeleng tampilan nganggo kamera, lan nalika bisa ndeleng asil pungkasane.

Aku takon marang mahasiswa Teknik Sipil ing sawijining dina apa sing dipikirake ganti saka AutoCAD menyang Revit, lan dheweke kandha yen butuh wektu suwe kanggo mbukak kabisat. Dadi yen wis ketemu, ana liyane, kita bisa ngentekake pirang-pirang jam lan dheweke dadi kepengin banget; wektu mlayu. Aku duwe siswa sing dudu profesional konstruksi minangka Insinyur Sistem lan dheweke sinau padha, dheweke seneng amarga dheweke arep ngrancang omah. Dadi bertentangan karo apa sing dianggep wong, program BIM ora angel sinau, nanging mbutuhake dedikasi lan praktik. Yen ana sing ngerteni basa Inggris, luwih gampang amarga akeh pitulung online kanggo basa kasebut, nanging mesthi ana pitulung ing basa Spanyol.

-Aku melu kursus BIM ing CentroCAD Nicaragua. Sayang banget yen krisis iki ndadekake aku dadi tengah lan kita kudu ngrampungake kursus ing Skype. Nanging aku eling manawa pendekatan praktis lan nggawe proyek kanthi mbesuk.

Ya, pangembangan praktis ing proses bertahap paling apik. Deleng grafis, interior interior omah. Ing pungkasan minggu pertama, yaiku, sawise mulang 17 jam, aku bakal menehi proyek pertama sampeyan. Omah loro lantai, sing arep dimodelake rong dina. Pancen nggumunake manawa program model BIM iki nggawe urip luwih gampang, lan kita bisa kerja kanthi cepet. Ing kene aku nuduhake model sing dikirim dening salah siji muridku: Nicolle Valladares.

Banjur kita menyang Struktur Revit lan MEP lan ing kene bakal dadi menarik, amarga iki anyar, ing umume kursus ing negara kasebut, dheweke mung menehi Revit Arsitektur. Dadi apik banget kanggo ndeleng model kasebut nalika lagi komunikasi, lan kepiye cara nindakake kolaborasi BIM. Minangka sampeyan bisa ndeleng subproyek miturut disiplin. Ing grafik ing ngisor iki, sampeyan bisa ndeleng model struktural, perlengkapan pipa, lan modeling model nalika kita wis kerja bareng.

-Saya ngerti kasenengan sampeyan karo Revit. Nanging sampeyan wis ngandhani yen sampeyan uga mulang wong liya kanggo alternatif liyane.

Mesthine, kaya sing wis dibahas, BIM luwih saka Revit, sanajan saka perspektif Bentley Systems, skema model I duwe adopsi BIM sing kalebu manajemen proyek, manajemen aset sing menarik. Nanging aku nggunakake Revit amarga popularitas sing diduweni AutoCAD ing konteks iki, luwih saka Revit, kanggo mulang prinsip BIM. Kita uga ndeleng presentasi Presto (BIM 5D sing ditrapake kanggo anggaran), Bentley Synchro (BIM 4D ditrapake kanggo Perencanaan), Dynamo (pemodelan canggih karo program lan Revit), lan liya-liyane, supaya ora duwe eri kanggo terus sinau program liyane kanggo nambah profesional

- Ngomong apa agenda sampeyan ing dina iki.

Saiki kita bakal duwe kesempatan kanggo miwiti kursus Navisworks lan aku bungah kanggo maju bareng karo BIM 4D (Planning), sanajan karo grup cilik. Ana akeh sing mulang ing BIM, lan wong ora ngerti kabeh iki. Minangka ana ing babagan informasi ing Internet, ora ana budaya riset, mung bisa diwatesi. Iku salah gedhe sing cepet utawa mengko mbayar tagihan, amarga sing ora dianyari mati.

- Lan apa pemahamanmu babagan optik siswa ing mburi dalane?

Aku bisa nyatakake yen murid-muridku, yen wis nampa dalan iki, menehi owah-owahan radikal, imajinasi dheweke mbukak kanggo kabeh kemungkinan sing bisa ditindakake ing donya BIM lan revolusi digital. Iku kaya ngerti sing apik lan ora bisa bali. AutoCAD ora cukup saiki.

-Aku setuju karo sampeyan. Panelusuran kanggo kursus AutoCAD dominasi Google. Kepiye sampeyan ndeleng tantangan sing diadhepi siswa kasebut sawise kursus?

Jeksa Agung bisa ngetokake yen kita bisa melatih staf, nggawe wong mikir beda, nanging perusahaan kudu duwe perangkat lunak supaya bisa terus entuk pengalaman. Aku ketemu arsitek sing bisa model ing 3 dimensi, nanging kudu bisa ing AutoCAD amarga iku mung siji sing ana ing perusahaan. Iku mumet.

Mulane, owah-owahan mentalitas menyang BIM ora mung saka perancang, nanging wis tekan kepala, manajer, pemilik, klien, manajer proyek lan tukang bangunan. Mulane kita ngomong babagan siklus urip proyek, ora mung ing tingkat desain. Sampeyan kudu dadi owah-owahan integral sing ndadekake kabeh perusahaan, amarga mung banjur bisa ndeleng owahan substansial babagan carane kita berkembang proyek kita karo BIM. Singkatipun, owah-owahan metodologis nyebabake komitmen lan pengabdian.


Obrolan kasebut nggawe aku mikir. Apik banget, luwih-luwih nalika ngomong babagan tantangan sing ana ing konteks kasebut kanggo kabijakan publik kanggo ngatur BIM kanggo proyek kanthi tender. mula, kanthi pendekatan optimis, kita ngrancang kopi nalika cuaca Desember bali nalika natal.


Ing wawancara santai, Gabriela Rodríguez, Insinyur Sipil, Master ing Manajemen Bim saka Universitas Rey Juan Carlos ing Spanyol. Kanthi pitakon sing dipimpin dening editor Geofumadas.com.

[ufwp search = »revit» orderby = »sales» item = »3 ″ template =» grid »grid =» 3 ″]

Siji Wangsulan "Pengalaman sinau lan mulang BIM ing konteks sing wis biasa karo CAD"

Ninggalake balesan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

Situs iki nggunakake Akismet kanggo ngurangi spam. Sinau babagan data komentar sampeyan diproses.