Apa sing diisolasi - jinis lan aplikasi

Garis kontur yaiku garis sing gabung karo tujuan sing padha. Ing kartografi, segaran ngiringan kanggo nuduhake tingkat sing padha karo ndhuwur tingkat standar, kayata rata-rata tingkat samodra. Peta kontur minangka pandhuan kanggo makili sorotan geografi wilayah nggunakake garis. Iki digunakake kanthi rutin kanggo nuduhake ketinggian, kecenderungan lan ambane lebak lan lereng gunung. Spasi ing antarane rong kontur bali menyang peta diarani wujud perantaraan lan nuduhake bedane ing sisih ndhuwur.

Kanthi ArcGIS sampeyan bisa sinau nggunakake isolasi kanthi luwih apik, dadi peta bisa komunikasi ing lumahing telung dimensi wilayah endi wae ing peta rong dimensi. Kanthi netepake peta isolasi utawa kontur, klien bisa napsirake slope saka lumahing. Apa jero utawa ketinggian wilayah, geoform bisa ngomong babagan geologi wilayah kasebut. Spasi ing antarane rong isolasi ing sadawane baris nyedhiyakake data sing signifikan kanggo pelanggan.

Garis kasebut bisa ditekuk, langsung utawa gabungan saka loro sing ora nyabrang. Ing referensi saka dhuwur sing dituduhake dening para isolasi, umume rata-rata paling dhuwur ing samodra. Spasi berturut-turut ing antarane isolasi nuduhake kecenderungan lumahing sinau lan diarani "interim". Ing kasus kasebut, sisihan kasebut disebar kanthi kuat, dheweke bakal nuduhake kecenderungan sing serong. Yen ora, yen isolasi ditampilake adoh, iki minangka slope alus. Aliran, saluran banyu ing lembah ditampilake minangka "v" utawa "u" ing peta kurva.

Kurva biasane diwenehi jeneng kanthi ater-ater "iso" sing tegese "padha karo" ing basa Yunani, miturut jinis variabel sing dipetakan. Ater-ater «iso» bisa diwenehake karo «isallo» sing nemtokake yen garis wujud gabung yen owah-owahan variabel dumadi kanthi kacepetan sing padha sajrone wektu. Sanajan kasunyatane kurva umume digunakake, jeneng liya asring digunakake ing meteorologi, ing endi ana kemungkinan luwih akeh nggunakake peta topografi kanthi sawetara faktor sawayah-wayah. Kajaba iku, ruang lan kontras sing dipisahake nuduhake kecenderungan seragam.

Sejarah saka isolasi

Panggunaan garis sing nyambungake angka sing padha, mula ora ana sing sejatine sejatine ngerti saben liyane kanthi macem-macem jeneng. Panggunaan garis kontur sing pertama direkam digawe kanggo nuduhake ambane saluran banyu Spaarne sing cedhak ing Haarlem dening wong Walanda sing aran Pieter Bruinsz ing taun 1584. Isine sing tegese ambane tetep saiki dikenal minangka "isobat." Sajrone dekade 1700, garis ing diagram lan peta digunakake kanggo nggambarake ambane lan ukuran badan banyu lan wilayah. Edmond Halley ing 1701 nggunakake garis kontur isogonik kanthi macem-macem liyane. Nicholas Cruquius digunakake isobatas kanthi perantara sing padha karo fathom 1 kanggo mangerti lan nggambar amben banyu banyu Merwede ing taun 1727, nalika Philippe Buache nggunakake wektu panengah 10 fathoms kanggo Saluran Inggris ing taun 1737. Ing 1746 Domenico Vandelli digunakake kontur kanggo nggambar lumahing, nggambar pandhuan Kadipaten Modena lan Reggio. Ing 1774, dheweke nguji tes Schiehallion kanggo ngukur ketebalan bumi sing rata-rata. Gagasan ngisol digunakake kanggo nguji lereng gunung minangka bukti. Saka ing kono, panggunaan isolasi kanggo pemetaan dadi strategi umum. Strategi iki digunakake ing 1791 dening JL Dupain-Treil kanggo pandhuan saka Prancis lan ing 1801 Haxo digunakake kanggo perusahaan kasebut ing Rocca d'Aufo. Wiwit kedadeyan kasebut, wis ana panggunaan umum kanggo ngilangi lan aplikasi sing beda.

Ing 1889 Francis Galton ngusulake ekspresi "isogram" minangka sumber perspektif kanggo garis-garis sing nuduhake keseragaman utawa komparatif ing puncak subyektif utawa kuantitatif. Istilah "isogon", "isoline" lan "isarithm" umume digunakake kanggo makili isolasi. Ekspresi "isoclins" nuduhake baris sing bakal fokus karo kepinginan sing padha.

Jinis lan aplikasi saka isolasi

Isin wis digunakake ing peta lan perwakilan babagan informasi grafis lan diukur. Garis kontur bisa digambar minangka susunan utawa tampilan profil. Tampilan warata minangka perwakilan pandhuan, supaya pamirsa bisa ndeleng saka ndhuwur. Tampilan profil minangka rutin sing ditugasake kanthi vertikal. Contone, lanskap ing wilayah kasebut bisa dipetakan minangka susunan utawa susunan garis, dene polusi udara ing wilayah kasebut bisa dideleng minangka tampilan profil.

Yen sampeyan nemokake slope sing tajem banget ing pandhuan, sampeyan bakal weruh manawa isolasi gabung karo kontur "transporter". Kanggo kahanan iki, garis kontur pungkasan kadhangkala duwe tandha lulusan sing nuduhake lemah sing kurang. Presipitasi uga dituduhake liwat kontur sing cedhak, lan meh ora ana hubungane, utawa bisa terus kontak.

Garis kontur digunakake ing macem-macem lapangan, kanggo nuduhake akeh informasi babagan sawijining lokasi. Ing kasus apa wae, istilah sing digunakake kanggo menehi jeneng isolasi bisa owah kanthi jinis informasi sing diomongake.

Ekologi: Isopleth digunakake kanggo mbentuk garis sing nuduhake variabel sing ora bisa ditaksir ing sawijining titik, nanging minangka cabang saka informasi sing dikumpulake ing wilayah sing luwih gedhe, kayata, kekandelan saka populasi.

Sing cocog, ing lingkungan Isoflor, isoplette digunakake kanggo nggandhengake kabupaten kanthi variabel organik komparatif, sing nuduhake conto transportasi lan pola jinis kewan.

Ilmu lingkungan: Ana macem-macem panggunaan isolasi ing ilmu ekologis. Peta kekandelan polusi pancen migunani kanggo nuduhake wilayah kanthi polusi sing luwih dhuwur lan luwih murah, tingkat sing ngidini kemungkinan polusi bakal mundhak ing wilayah kasebut.

Isopuler digunakake kanggo nampilake udan korosif, dene isobelas digunakake kanggo nuduhake tingkat kontaminasi geger ing wilayah kasebut.

Gagasan garis kontur wis digunakake kanggo nandur lan nggawe furrowing, sing dikurangi bisa nyuda lemah ing tingkat wilayah sing luar biasa, ing sadawane pinggir dalan banyu utawa badan liyane banyu

Sociallmu sosial: garis kontur asring digunakake ing sosiologi, kanggo nampilake varietas utawa nuduhake investigasi relatif saka variabel ing wilayah tartamtu. Jeneng garis wujud ganti karo jinis data sing dienggo. Contone, ing ekonomi, isolasi digunakake kanggo makili sorotan sing bisa owah ing wilayah, mirip karo isodapane sing ngomong babagan biaya gerakan, isotim nuduhake biaya transportasi saka sumber bahan mentah, yaiku Isoquant ngobrol babagan nambah jumlah panggunaan informasi elektif

Statistik: Ing tes sing bisa diukur, isolasi digunakake kanggo entuk pendekatan bebarengan karo perkiraan ketebalan kemungkinan, sing diarani garis isodensitas utawa isodensanes.

Métoriologi: Isin duwe panggunaan meteorologi. Informasi sing dipikolehi saka stasiun iklim lan satelit climatic, mbantu nggawe peta kontur meteorologi, sing nunjukake kahanan iklim kaya udan, pasukan pneumatik sajrone wektu. Isotherms lan isobar digunakake ing pirang-pirang set tutup kanggo nampilake komponen termodinamik beda sing mempengaruhi kahanan iklim.

Sinau suhu: Iki minangka jinis isoline sing nggandhengake poin karo suhu sing padha, sing diarani isotherms lan wilayah sing gegandhengan karo radiasi srengenge sing padha karo sing diarani isohel. Isoline, padha karo suhu rata-rata taunan diarani isogeotherms lan wilayah sing ana ing suhu musim dingin utawa sing padha karo sing diarani isokimia, dene suhu musim panas rata-rata diarani isothere.

Sinau angin: Ing meteorologi, garis kontur sing nyambungake karo informasi kecepatan angin sing terus diarani isotach. Isogon nuduhake angin sing terus-terusan

Udan lan asor: Sawetara istilah digunakake kanggo menehi jeneng isolasi sing nuduhake poin utawa area sing konten udan lan lumpur.

  • Isoyet utawa Isoyeta: nuduhake udan lokal
  • Isochalaz: minangka garis sing nuduhake wilayah kanthi ambalan udan hujan gedhe.
  • Isobront: Dheweke minangka pandhuan sing nuduhake area sing ngrampungake tumindak badai ing wektu sing padha.
  • Isoneph nuduhake awan nyebar
  • Isohume: padha dadi garis sing nyawiji wilayah karo netepi ajeg
  • Isodrostherm: Nuduhake wilayah kanthi stabilisasi titik embun utawa mundhak.
  • Isopektik: nuduhake papan kanthi tanggal distribusi es sing beda, dene isotak nuduhake tanggal defrosting.

Tekanan barometri: Ing meteorologi, riset tekanan udara penting kanggo ngramut babagan desain iklim ing ngarep. Bobot barometri suda ing tingkat samodra yen ditampilake ing garis. Isobara minangka garis sing nyawiji kabupaten kanthi bobot iklim tetep. Isoallobars minangka pandhuan kanthi owah-owahan bobot kanggo wektu tartamtu. Mula, isoallobar, bisa diisolasi ing ketoallobar lan anallobar, sing nuduhake kenaikan bobot bobot kanthi kapisah.

Thermodynamics lan engineering: Sanajan lapangan kasebut asring kalebet garis pedoman, dheweke bisa nemokake nggunakake perwakilan grafis informasi lan grafis panggung, minangka bagean saka jinis normal sing digunakake ing lapangan pasinaon iki yaiku:

  • Isochor nggantosi nilai volume konstan
  • Isoclines lagi digunakake ing kahanan diferensial
  • Isodose nuduhake penylametan bagean sing padha karo radiasi kasebut
  • Isophote iku madhangi pancet

Magnetisme: garis kontur luar biasa migunani kanggo mikirake lapangan bumi sing apik. Bantuan ing riset narik lan nolak magnetik.

Garis kontur Isogonik utawa isogonik nuduhake garis penurunan sing menarik. Garis sing nuduhake nolak nol diarani garis Agonic. Isin sing nyawiji saben pendekatan kasebut, bebarengan karo kekuwatan sing menarik diarani garis isodinamik. Garis isoklinik nglumpukake kabeh konfigurasi regional kanthi nyilem sing padha, lan garis aklinik gabung kabeh wilayah kanthi nyilem nul apik. Garis isophoric entuk salah sawijining pendekatan kanthi penurunan menarik saben taun.

Geografi pasinaon: Panggunaan isolasi sing paling terkenal - kontur, yaiku perwakilan ketinggian lan ambane wilayah. Garis iki digunakake ing peta topografis kanggo nuduhake grafis ing dhuwur, lan bathymetric kanggo nuduhake ambane. Peta topografis utawa bathymetrik iki bisa digunakake kanggo nuduhake wilayah cilik utawa kanggo wilayah kayata massa daratan. Ruang urutan antarane garis kontur, sing diarani perantara nuduhake kenaikan utawa ambane ing antarane loro.

Nalika ngomong babagan wilayah sing duwe garis kontur, garis sing cedhak nuduhake kecenderungan utawa sudut sing dhuwur, nalika kontur sing adoh kasebut nyritakake kepinginan sing cethek. Bunder sing tertutup nuduhake kekuwatan, dene ing njaba nuduhake mudhun. Bunder sing paling jero ing peta kontur nuduhake yen wilayah kasebut bisa nandhang depresi utawa kawah, ing garis kasebut diarani "pelatihan" ditampilake saka jero bunder.

Geografi lan Oceanografi: Peta kontur digunakake ing penyelidikan topografi bantu, aspek fisik lan finansial sing disorot ing lumahing jagad. Isopach minangka garis kontur sing entuk foci uga ketebalan unit geologi sing padha.

Kajaba iku, ing oceanografi, wilayah kontur banyu padha karo garis kontur sing diarani isopicnas, lan isohalin nyambungake poin karo salin laut sing padha. Isobathytherms fokus ing suhu sing padha karo segara.

Elektrostatik: elektrostatik ing ruang asring ditampilake karo peta isopotential. Kurva sing nggabung karo poin kanthi potensial listrik terus diarani isopotential utawa equipotential line.

Karakteristik garis kontur ing peta kontur

Peta kontur ora mung nggambarake pendakian, utawa pandhuan kanggo pendhapaan utawa ambane wilayah, nanging tandha sorot saka segara kasebut ndadekake pemahaman sing luwih apik babagan landskap sing dipetakan. Mangkene sawetara sorotan sing paling asring digunakake ing pemetaan:

  • Jinis baris: Bisa dicopot, kuwat utawa mlayu. Garis titik utawa mlayu asring digunakake nalika ana informasi babagan kontur dhasar sing bisa dituduhake kanthi garis sing kuwat.
  • Ketebalan garis: Iku gumantung carane kuwat utawa nglukis garis kasebut ditarik. Peta konten asring digambar nganggo garis warna sing beda-beda kanggo nuduhake macem-macem kuwalitas utawa varietis ing wilayah sing dhuwur.
  • Werna garis: Tuduhan baris kontur jinis iki berubah dadi pandhuan kanggo ngerteni saka kontur dasar. Shading line uga digunakake minangka alternatif kanggo kualitas angka.
  • Stamping nomer: Penting ing kabeh peta kontur. Biasane digawe cedhak garis kontur utawa bisa uga katon ing kontur pandhuan. Nilai angka mbantu mbedakake jinis slope.

Piranti Peta Topografis

Peta kertas konvensional ora mung cara kanggo pemetaan isolasi utawa kontur. Sanajan kasunyatane penting, kanthi kemajuan ing inovasi, peta saiki wis ana ing struktur sing luwih maju. Ana sawetara instrumen, aplikasi lan program serba bisa diakses kanggo ngatasi iki. Peta kasebut bakal saya tambah akurat, cepet banget, bisa diowahi kanthi efektif lan sampeyan uga bisa ngirim menyang mitra lan rekan! Sabanjure, referensi digawe menyang bagean alat kasebut kanthi katrangan ringkes

Google Maps

Google Maps minangka lifesaver ing saindenging jagad. Digunakake kanggo njelajah kutha, lan kanggo sawetara tujuan liyane. Wis sawetara "views" sing bisa diakses, kayata: lalu lintas, satelit, topografi, dalan, lsp. Ngaktifake lapisan «Lanskap» saka menu pilihan bakal menehi tampilan topografi (karo garis kontur).

Gaia, ArcGIS, Navigator Backcountry (Aplikasi Versatile)

Kaya akeh aplikasi portabel liyane kanggo loro Android lan iOS, para pelanggan iPhone bisa nggunakake Gaia GPS. Nyedhiyakake peta topografis karo pelanggan kanthi macem-macem jinis. Aplikasi iki bisa gratis utawa mbayar gumantung saka sarana sing diumumake. Aplikasi rute ora mung digunakake kanggo njupuk data topografi, nanging uga migunani banget. Aplikasi ArcGIS lan aplikasi ESRI sing beda-beda mung bisa digunakake kanggo pemetaan.

Caltopo

Sampeyan ora bisa muter kabeh kemampuan ing ponsel, lan iki minangka papan ing papan kerja lan PC minangka pahlawan. Ana tahap online lan adaptasi program sing bisa nginstal kanggo mbantu ngrampungake tugas sampeyan sabanjure. Captopo minangka piranti pandhuan adhedhasar program sing ngidini sampeyan nyithak peta topografis khusus. Kajaba iku, ngidini sampeyan ngirim / mindhah menyang piranti GPS utawa ponsel sampeyan. Kajaba iku, ndhukung kustomisasi utawa peta lan menehi impen menyang macem-macem pelanggan.

Mytopo

Iki bisa dideleng minangka panyedhiya dhukungan. Kaya ngono, Caltopo (kasebut ing ndhuwur), nanging fokus ing Kanada lan Amerika Serikat (kita pancen percaya yen dheweke uga bakal kalebu bangsa sing beda!). Dheweke nyedhiyakake peta khusus kanggo peta, kalebu peta topografi, gambar satelit lan peta mburu mbukak ing wilayah AS. UU. Peta kualitas apik banget, sing bisa dideleng kanthi online tanpa biaya utawa dikirimake minangka level level pertama kanthi sithik.

Sampeyan bisa ndhaptar Latihan ArcGIS Urip ing Edunbox kanthi dhukungan 24 / 7 lan akses umur.


Artikel kasebut minangka kolaborasi kanggo TwinGEO, dening kanca Amit Sancheti, sing kerja minangka eksekutif SEO ing Edunbox lan ing kana dheweke nangani kabeh karya sing gegandhengan karo SEO lan nulis konten.

Instagram - https://www.instagram.com/amitsancheti.12/

Facebook - https://www.facebook.com/amit.sancheti.12

Linkin - https://www.linkedin.com/in/amit-sancheti-461469171/

Twitter - https://twitter.com/AmitSancheti14

Deja un comentario

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

Situs iki nggunakake Akismet kanggo ngurangi spam. Sinau babagan data komentar sampeyan diproses.